Wat doet een brandwacht precies?

Voor ieder bedrijfspand, bedrijfseigenaar of evenementenorganisator is het verplicht om de brandveiligheid op orde te hebben. Wanneer je een eigen bedrijf bent begonnen en in een nieuw pand zit, is het dus belangrijk dat je de regel- en wetgeving nakijkt. Zowel bedrijfseigenaar als pandeigenaar is verantwoordelijk voor de regels die gelden in het desbetreffend pand. Het kan per pand verschillend zijn wat precies de eisen zijn. Je kunt dit altijd even nakijken in het Bouwbesluit 2012. Vanaf 2022 zul je de regelgeving in het Besluit bouwwerken leefomgeving vinden. Ook wel Bbl genoemd. In dit artikel lees je meer over brandveiligheid, brandpreventie en brandwachten. 

Wat is een brandwacht en waar doet een brandwacht?

Een brandwacht is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen in en rondom het gebouw als de brandmeldinstallatie om de een of andere reden niet werkt of uitgeschakeld is. Een brandwacht controleert bijvoorbeeld brandpreventie in een gebouw of is aanwezig bij gevaarlijke werkzaamheden die brand kunnen veroorzaken, denk aan slijpen. 

 

Het kan ook wel eens gebeuren dat een brandalarm, rookmelder of sprinkler storing krijgt waardoor die het tijdelijk niet doet. Dit betekent ook dat het pand niet meer brandveilig is. Op dat moment is het door de verzekering verplicht om een brandwacht in te schakelen die de veiligheid garandeert.

 

Dit zijn enkele dingen waarvoor een brandwacht is opgeleid:

  • Het blussen van een beginnende brand
  • Wanneer iemand medische hulp nodig heeft, kan hij EHBO toepassen
  • Bij brand mensen de juiste richting op sturen en in veiligheid brengen
  • BHV-werkzaamheden uitvoeren
  • Toezicht houden bij brandgevaarlijke werkzaamheden

 

Een brandwacht is van vele markten thuis en weet wat hij of zij moet doen tijdens verschillende brandgevaarlijke situaties. Wanneer je een brandwacht nodig hebt, kun je het best een opgeleide, Rijksgediplomeerde brandwacht inhuren. Die weten alles over brandveiligheid en hoe ze moeten reageren op verschillende situaties én werden opgeleid door de brandweer, waardoor ze veel praktische ervaring hebben. 

Kan een brandwacht worden ingezet in iedere organisatie?

Over het algemeen kun je brandwachten inzetten in veel verschillende branches. Zo kun je brandwachten inhuren in voor opdrachten in de industrie, in de evenementensector, de horeca en meer. 

 

Zo wordt de brandmeldinstallatie vaak uitgezet als er bijvoorbeeld wordt gefilmd op een locatie, of als er heel veel mensen aanwezig zijn op evenementen en er van rook wordt gebruikgemaakt. Toch is brandpreventie dan ontzettend belangrijk en daarom lopen er brandwachten rond om de taken van een brandmeldinstallatie over te nemen. 

 

Als ondernemer in een bedrijfspand, hoef je enkel gebruik te maken van brandwachten als er bijvoorbeeld een storing is aan je brandmeldinstallatie of als er aan de installatie wordt gewerkt. Niet gevreesd: je installateur weet dit en kan je snel het nummer van een goede firma geven. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *