Cybercriminaliteit tegengaan tijdens thuiswerken

Cybercriminaliteit blijft groeien. De hoeveelheid mensen die vanuit huis werken is in 2020 enorm gestegen. Dit heeft natuurlijk te maken met de pandemie en het advies vanuit de overheid. Hierdoor is het voor cybercriminelen makkelijker geworden mensen te hacken. En dit zien we terug in de cijfers. Het is voor ieder bedrijf belangrijk om de juiste beveiliging te hebben wanneer alle werknemers op afstand werken. Dit is natuurlijk voor veel bedrijven nieuw geweest, vooral omdat iedere afdeling plotseling niet meer naar kantoor mocht gaan. Daarom hebben we gekeken hoe we cybercriminaliteit tegen kunnen gaan tijdens het thuiswerken. Wat mis je en wat heb je nodig?

Controleer de veiligheid van je werknemers

Op kantoor werkten werknemers op goed beveiligde computers en laptops. Nu zit iedereen vanuit huis te werken. Hier is het een stuk minder veilig op digitaal gebied. Cybercriminelen kunnen een privé laptop hacken en zo in het bedrijfssysteem terechtkomen. Op deze manier belanden ze uiteindelijk bij leveranciers en andere plekken wat absoluut niet de bedoeling is. Door met een extern bedrijf, wat gespecialiseerd is in cybercriminaliteit, te zitten kun je de veiligheid op afstand verbeteren. Er zijn gelukkig een hoop bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en kunnen helpen.

Investeren in beveiliging

Investeren in digitale veiligheid is belangrijker dan ooit. We hebben al kort benoemd hoe cybercriminelen binnen een paar stappen in je bedrijfssysteem terecht kunnen komen en zo naar plekken gaan wat erg schadelijk zou zijn voor je bedrijf. Door te investeren in digitale veiligheid voorkom je grote, schadelijke problemen. Problemen die nog duurder zullen zijn dan de kosten van een investering in digitale veiligheid. Je kunt vooraf ook in je omgeving rondvragen op wat voor manier bedrijven zich beschermen.

Trainingen geven aan werknemers

Trainingen zijn altijd goed. Niet alleen voor teambuilding of beter worden in een functie. Ook voor veiligheid wanneer je veel online werkt. Denk bijvoorbeeld aan Social Engineering, waarbij mensen als zwakste schakel worden gezien door cybercriminelen. Er zijn genoeg mensen die zich er niet bewust van zijn op wat voor verschillende manieren cybercriminelen hen proberen te hacken. Als manager ben je hier verantwoordelijk voor om je werknemers goed in te lichten over de gevaren. Dit kun je doen door testen uit te voeren met elkaar. Met een test kun je zien welke collega’s op de hoogte zijn van alle mogelijkheden om gehackt te worden, maar ook welke collega’s nog een training nodig hebben hiervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *