De zakelijke trends van 2019

De zakelijke dienstverlening vertegenwoordigt ruim een vijfde van de Nederlandse economie. Wat er hier gebeurt en wat er kan gaan gebeuren is erg belangrijk voor Nederland en de Nederlandse economie. Daarom gaan wij kijken welke trends er zich afspelen anno 2019.

Bedrijfsleven en overheid

De zakelijke dienstverlening heeft het bedrijfsleven en de overheid als grootste klanten. Denk aan overheidsconsumptie en bedrijfsinvesteringen. In deze sector is het ondernemersklimaat en het vertrouwen erg belangrijk, als dit goed zit zijn ze sneller geneigd om een zakelijke dienstverlener in te huren. Het ziet er zeker niet slecht uit voor de sector, het arbeidsintensieve karakter in combinatie met de loonontwikkeling laten zien dat de sector gezond is.

ICT speelt een steeds grotere rol

In 2013 is er al €3,6 miljard besteed aan ICT door de zakelijke dienstverlening. Ook de jaren daarna is er flink geïnvesteerd in het verbeteren en moderniseren van de ICT. Dit heeft gezorgd voor lagere kosten, meer flexibiliteit en betere dienstverlening. De sector is dus goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en is niet bang om daar op in te spelen. Zo is bijvoorbeeld in de accountantssector ICT niet meer weg te denken. Vooral op het gebied van automatisering en digitalisering zijn er grote stappen gemaakt.

In de juridische sector zijn er nog beperktere stappen gemaakt op het gebied van ICT. Vooral de grote bedrijven hebben stappen ondernomen om dit te implementeren. Kleinere advocatenbureaus lopen hiermee nog achter en zullen dit merken, is de verwachting voor 2019.

Profiteren van economisch herstel

De sector had het zwaar te verduren tijdens de ecnomische crisis en de hernieuwde economische krip vanaf eind 2011. Nu de economie het al een tijd weer goed doet bloeit de zakelijke dienstverlening. Een goede economie betekent meer geld voor bedrijven en overheid, waardoor er meer investeringen plaatsvinden en vaker zakelijke dienstverleners worden ingehuurd. Kortom, het gaat goed met de zakelijke dienstverlening en de toekomst ziet er ook rooskleurig uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *