Omgaan met schulden als ZZP’er

Als ZZP’er loop je helaas de kans in de schulden te komen. Dit kan komen omdat er verkeerde investeringen zijn gedaan, onverwachte kosten bij kwamen of omdat er simpelweg niet genoeg werk is. Het belangrijkste is om een constant opdrachten te krijgen over een lange periode. Zo heb je een stabiel inkomen en kan je gaan kijken naar de toekomst in plaats van week tot week leven. Maar zelfs met een stabiel inkomen kan je nog steeds schulden hebben die je niet zo makkelijk kan aflossen. Oftewel, je hebt problematische schulden.

Hoe los je dit op

Er van uit gaan dat je een constante instroom hebt, de opbrengsten stabiel zijn en je de schulden niet af kon lossen. Het eerste wat er vaak tevoorschijn komt is: schuldsanering. Dit is zeker een oplossing, het is alleen lastig aan te vragen in combinatie met zelfstandigheid. Schuldeisers willen een stabiel en zeker inkomen zien, het liefst door een dienstverband of uitkering. Ook de wisselende kosten maakt het moeilijk om een goed voorstel te doen aan schuldeisers, je weet immers niet precies wat de afloscapaciteit zal zijn.

Maar er is hulp

Gemeenten hebben de wettelijke verplichting schuldhulpverlening te bieden aan zzp’ers en ondernemers. Helaas is deze hulp niet altijd nuttig. Door gebrek aan kennis schuiven ze je door naar een regionaal bureau voor zelfstandigen. Deze doen een onderzoek wat misschien wel welkom is maar gaat het schuldprobleem niet 1, 2, 3 oplossen, plus het feit dat een lening lang niet altijd de oplossing is.

Waar je naar op zoek bent is een schuldsaneringsregeling. Deze regeling is in handen van enkele partijen die voor jou een goed onderbouwd en passen voorstel kunnen doen aan de schuldeisers. Zo is de kans op een crediteurenakkoord veel groter. Als dit gelukt is kan je weer vooruit kijken en wat je als zzp’er of ondernemer weer wat. Je moet natuurlijk wel een periode aflossen van de oude schulden maar je kunt wel verder met ondernemen en bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *