Dealen met liquiditeitsproblemen

De huidige Corona-crisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk voldoende liquiditeit is. Het lijkt erop dat liquiditeitsproblemen snel kunnen ontstaan als gevolg van omzetverlies. En er zijn veel industrieën die zijn getroffen door Corona en aanzienlijk lagere verkopen hebben.  

Breng het probleem in kaart  

Het belangrijkste is om op tijd tot liquiditeitsproblemen te komen. Als dit jou alleen is overkomen, ben je te laat. Probeer snel een beeld te krijgen van de omvang van het probleem. De schatting van uw cashflows constant moet zijn. Als het probleem in kaart is gebracht heeft u inzicht in de situatie. Alleen dan kan er gewerkt worden naar een oplossing voor het probleem. Maak het liquiditeitsprobleem inzichtelijke door het beantwoorden van de volgende twee vragen: 

  1. Hoeveel geld heb je nodig? Met andere woorden, hoe groot is uw liquiditeitsprobleem?  
  2. Hoe snel kunt u uw geld terugkrijgen? 

Schakel een incassobureau in 

Als de liquiditeitsproblemen zich voordoen door wanbetalers is het sterk aan te raden om een incassobureau in te schakelen. Als een grote debiteur een zakelijke incasso weigert kan dat gevolgen hebben voor het bedrijf. Een te lage liquiditeit zorgt er namelijk voor dat u niet meer in staat bent de eigen rekeningen te betalen. Als dit zich lang voordoet kan het bedrijf failliet gaan.  

Maak een plan  

Alles beïnvloedt elkaar, en in een spreadsheet zul je blij zijn als je tot hetzelfde resultaat komt. En als het u niet bevalt, omdat bijvoorbeeld uit een liquiditeitsprognose blijkt dat een liquiditeitsprobleem onvermijdelijk is, dan zult u alsnog wijzigingen in uw model moeten aanbrengen en deze opnieuw moeten berekenen. Het kost dus veel tijd om goede resultaten te krijgen voor deze berekening, die extreem foutgevoelig en tijdrovend is in spreadsheets. Zodra duidelijk wordt hoeveel geld u op de bank nodig heeft, is het belangrijk om een goed financieel plan op te stellen om in aanmerking te komen om het liquiditeitstekort te financieren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *