Hoe de markt van verpakkingen ook verduurzaamt

Het is misschien iets wat voor jouw bedrijf vanzelfsprekend is, je koopt gewoon kant-en-klare verpakkingen voor het verpakken van je product en ‘that’s it’. Toch is er een hele vernieuwing gaande op het gebied van verpakkingen en dat is waar we het in dit artikel graag over willen hebben. Ook de markt van verpakkingen verduurzaamt in rap tempo en het is maar goed dat jij dit nu leest.

We gebruiken nog steeds te veel verpakkingen

Er wordt veel tijd en energie gestoken in het tegengaan van een overkill aan verpakkingen. Als je iets koopt in de supermarkt dan zit iets vaak dubbel in de verpakking. Een reep chocola zit eerst in een foliepapiertje, daarna in een papiertje en dan nog eens in een zak en dan nog eens in een doos. Dat kan allemaal veel minder. Steeds vaker zie je dus dat de verpakkingsindustrie erop is gericht om simpele verpakkingen te maken voor producten.

Cruciale rol

Verpakkingen zijn dan misschien niet heel goed voor het milieu en het klimaat, het is en blijft  een grote rol spelen dat ze er zijn. We kunnen in onze economie geen spullen verkopen in bulk – van pindakaas tot zaagsel en van olijfolie tot spijkers en schroeven – zonder gebruik te maken van verpakkingen. Ten minste, het scheelt wel een hele hoop ‘gesmeer’. Bepaalde producten kun je gewoon niet transporteren zonder verpakkingen.

Steeds meer verpakkingen zijn recyclebaar

Een van de ontwikkelingen op de markt van verpakkingen is natuurlijk het feit dat alles steeds duurzamer wordt. Kijk eens naar deze plastic flessen die voorheen gewoon werden weggegooid en van wat nu het plastic kan worden hergebruikt. Het plastic kan worden omgesmolten om weer nieuwe flessen of andere producten te maken. Is dat niet ideaal voor het klimaat? Ook worden veel producten nu in grotere verpakkingen verpakt zodat er minder plastic nodig is.

Let op de keurmerken van plastic

Het is goed om ook als consument of als bedrijf op de keurmerken te letten op verpakkingen. Vaak staan er keurmerken op die zeggen of er dergelijk materiaal van een betrouwbare en verantwoorde bron komt. Kartonnen dozen komen van FSC-gekeurde bomen en dus hernieuwbaar en plastic is van gerecycled materiaal en valt ook weer te recyclen. Kortom, jij als consument kan er dus rekening mee houden dat de Nederlandse economie verduurzaamt.

Makkelijk her te gebruiken verpakkingen

Een andere grote doorbraak op de markt van verpakkingen is natuurlijk het feit dat steeds meer verpakkingen weer dicht kunnen worden gemaakt. Vroeger, als een verpakking werd geopend, dan kon je hem ook gelijk weer weggooien. Inmiddels is dat anders en kun je ook verpakkingen kopen die weer te sluiten zijn.

Ook jij kunt meehelpen

Jouw bedrijf of jouw gezin kan ook meehelpen om de industrie van plastic, karton en andere materialen duurzamer te maken. Wees kritisch bij wat je koopt en trek niet zomaar je portemonnee. Alleen samen kunnen we het tij keren en kunnen we ervoor zorgen dat onze planeet leefbaar blijft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *