Hoe bereken je de btw op jouw product

Over elk product of dienst die verkocht wordt in Nederland moet je Btw betalen. Dit staat voor belasting toegevoegde waarde en wordt geheven over elk product of dienst dat wordt verkocht in het land. Er zijn meerdere tarieven die worden gehanteerd voor verschillende goederen en diensten. Daarnaast is het mogelijk dat je over sommige producten helemaal geen btw hoeft te betalen, zoals bijvoorbeeld gezondheidszorg. Btw is een manier van de overheid om extra inkomen te maken die vervolgens weer gebruikt kan worden voor het land. 

Ex btw berekenen producten

Zoals je weet betaal je over de meeste producten die worden aangeboden op de Nederlandse markt 21 procent btw. Als je producten ex btw berekenen wil moet je dus deze 21 procent van het bedrag aftrekken. Voor belangrijke producten en services betaal je een lager percentage btw, namelijk 9%. Dit verlaagde tarief wordt bijvoorbeeld toegepast op geneesmiddelen en voedingsmiddelen omdat de regering wil dat deze producten voor iedereen betaalbaar blijven. Het is de verantwoordelijkheid voor verkopers van producten om dit percentage btw zelf uit te rekenen en bij de prijs op te tellen. 

Je betaalt dus niet alleen belasting over je inkomen, maar ook over je uitgaven. Wanneer je als consument de supermarkt binnenloopt of naar een elektronicawinkel gaat zijn de prijzen die je ziet vaak inclusief btw. Op websites wil je echter nog wel eens de producten exclusief btw aangeboden zien worden. Dit betekent dat je nog het nodige percentage btw bij de prijs op moet tellen. 

Een concreet voorbeeld: Ga je een nieuwe televisie kopen op een website? Als de prijs ex btw berekenen wordt aangeboden op de website moet je zelf nog het totaalbedrag berekenen, of wordt deze weergegeven bij het afrekenen. Dit doe je door het bedrag te vermenigvuldigen met een factor van 1,21. Op deze manier verkrijg je het bedrag inclusief btw. 

BTW bereken als aanbieder

In de gehele productieketen wordt btw betaald. De mensen die grondstoffen inkopen betalen btw, de mensen die de grondstoffen verwerken in producten betalen btw en het eindproduct wordt verkocht met een bepaald btw-percentage. De meeste bedrijven passen hier dus ook de prijzen op aan. Over de hele keten moet je dus producten ex btw berekenen. 

BTW is dus niet weg te denken uit de samenleving. Over bijna alle producten en diensten waar je gebruik van maakt in het dagelijks leven betaal je dus deze percentages belasting. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *