Impact investing: drie projecten uitgelicht

Over de hele wereld gebruiken impact investeerders hun kapitaal om de wereld te verbeteren. Middels impact investing willen bedrijven, organisaties en personen hun beleggingen gebruiken om diverse problemen in de wereld aan te pakken in uiteenlopende sectoren. Het kan dan gaan om duurzame energie, natuurbehoud, toegankelijk onderwijs, betere gezondheidszorg of betaalbare woningbouw. In dit artikel lichten we drie belangrijke projecten uit rondom het thema impact investing: het verbeteren van mensenrechten via de ASN Bank, de samenwerking tussen de Plastic Whale Foundation en Triodos bank en het vergroeningsproject van impact investeerder Jurriaan de Reijer.

Investeren in de mens

Een van de thema’s binnen impact investing is de mens. ASN Bank is een van de koplopers als het aankomt op organisaties die duurzaam belegt. Bedrijven waarin geïnvesteerd wordt zijn onderhevig aan strenge eisen.

Een van de projecten die binnen de ASN Bank loopt is het verbeteren van de lonen in de kledingindustrie. Dit lange termijn project is erop gericht dat kledingbedrijven hun werknemers een leefbaar loon uitbetaalen. Via impact investing is het voor de bank mogelijk om te beleggen in bedrijven die geïnspireerd zijn geraakt en de arbeidsomstandigheden voor hun werknemers willen verbeteren. Middels impact investing heeft een investeerder namelijk invloed op het beleid van een bedrijf, waardoor er druk gezet kan worden om leefbare lonen in het gehele werkproces in te voeren.

Het project van de ASN Bank heeft betrekking tot 15 grote en toonaangevende bedrijven en heeft als doel om in 2030 iedere werker in het proces te voorzien van op zijn minst een leefbaar loon. Impact investing in de ASN Bank heeft hierdoor een positieve invloed op het leven van miljoenen mensen die momenteel in ernstige armoede leven.

Impact investing draait ook om natuur

De Triodos bank heeft een langlopende samenwerking met de Plastic Whale Foundation. Deze organisatie zet zich in voor maatschappelijke bewustwording van de impact die plastic heeft op onze wateren. Plastic Whale Foundation doet dit middels educatieve programma’s en het plasticvrij maken van zeeën.

Om ook de toekomstige generaties te betrekken bij haar missie organiseert Plastic Whale Foundation educatieve evenementen voor kinderen. Tijdens de evenementen worden zij gewezen op de gevolgen van plastic vervuiling en krijgen zij de kans mee te werken aan een oplossing. De kinderen kunnen bijvoorbeeld mee op reis om plastic op te vissen. Impact investing maakt het voor de Triodos Foundation mogelijk om extra klassen mee te laten vissen en de jeugd bewust te maken van de gevolgen van plastic zwerfafval.

Niet alleen voor bedrijven: Jurriaan de Reijer is impact investeerder

Bovenstaande voorbeelden zijn lopende projecten van duurzame banken, maar wie denkt dat alleen organisaties aan impact investing kunnen doen, heeft het mis. Jurriaan de Reijer is impact investeerder en gebruikt zijn vermogen om betaalbare huurwoningen te realiseren. Waar hij zich eerst alleen richtte op vastgoed, heeft hij de afgelopen jaren zijn focus verlegd naar groen, natuur en dierenwelzijn.

 

Momenteel werkt Jurriaan de Reijer samen met ecotree.green om een groot project op te zetten: ruim 80 hectare weiland teruggeven aan de natuur. Zijn plan is om de wereld in één klap behoorlijk te vergroenen door meer dan honderdduizend bomen te planten. De biodiversiteit die hierdoor zal ontstaan is van levensbelang. Niet alleen voor de diverse planten, bomen en dieren die er gaan leven, maar ook voor onszelf. Alle bomen nemen namelijk CO2 op en gaan klimaatverandering tegen. Impact investeerder Jurriaan de Reijer noemt het een logische stap in het verduurzamen van onze planeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *