Zorgzverzekering op vakantie

Elk jaar gaan er vele Nederlands op vakantie naar het buitenland om even lekker bij te komen. Het is echter wel belangrijk om te weten welke kosten er worden gedekt door je zorgverzekeraar. Wij hebben een lijstje gemaakt met de dingen waar je op moet letten zodat je met een gerust hart op vakantie kan gaan.

Houdt rekening met hoelang je weg bent

Het is belangrijk om rekening te houden met hoe lang je weg gaat. Als je een weekje naar Frankrijk gaat zal er weinig verschil zijn. Nederlandse zorgverzekeringen dekken namelijk alle kosten van spoedeisende hulp als je korter dan een jaar weggaat. Bij spoedeisende hulp moet je denken aan het laten zetten van gips of een ambulance rit naar een ziekenhuis. Ga je een wereldreis maken? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent wat de kosten zijn in het desbetreffende land.

Welke kosten worden gedekt?

Niet-spoedeisende hulp in het buitenland is meestal niet gedekt. Het kan ook zijn dat je toestemming nodig hebt van jouw zorgverzekering voordat je een behandeling kan doen die niet noodzakelijk is. Het is vaak slim om deze hulp uit te stellen totdat je weer in Nederland bent. Zeker als het in een land is waar de ziekenhuizen niet betrouwbaar zijn of juist heel duur zijn (denk aan de Verenigde Staten).

Alarmnummers in het buitenland

Het is altijd goed om te weten wat de alarmnummers zijn in het buitenland. In heel Europa kan je 112 beleln om in contact te komen voor een noodsituatie. Ook in veel andere landen wordt 112 aangehouden, denk aan Nigeria en Sri Lanka. Toch kan je hier niet van uit gaan en is het handig om van te voren te checken wat het nummer precies is, zodat je zo snel mogelijk geholpen kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *