Tips om jezelf te zijn vanuit huis bij een nieuwe baan

Door de aanhoudende perikelen rondom het coronavirus zijn we met z’n allen genoodzaakt om de komende tijd nog vanuit huis te werken. Ben jij recent bij een nieuwe werkgever begonnen of ga jij straks aan het werk op een nieuwe plek? Met deze tips kun je alsnog helemaal jezelf zijn ondanks het feit dat je vanuit huis begint. 

Solliciteren vanuit huis

De coronacrisis hakt nu al bijna een jaar in het bedrijfsleven. Geen vrijdagmiddagborrels, kwartaalmeetings of vergaderingen rondom dezelfde tafel. Nee, alles vindt al geruime tijd vanuit huis plaats. Zo wellicht ook jouw sollicitatieprocedure. De kans is groot dat jij jezelf vanuit huis met een assessment van bijvoorbeeld HFM VIT of SHL moet bewijzen. Eenmaal met de baan op zak begin je vervolgens ook vanuit huis. Daarbij is het heel goed voor te stellen dat dit in het begin wat ongemakkelijk kan voelen. Het is altijd spannend om aan een nieuwe baan te beginnen, maar dat het vanuit huis gebeurt maakt het nog net wat spannender. 

Begrip vanuit collega’s

Om toch vanaf het begin jezelf te zijn, is het vooral goed om er geen te groot punt van te maken. Je begint nu eenmaal vanuit huis aan de keukentafel of de studeerkamer: het zij zo! Je nieuwe collega’s werken ook allemaal thuis en snappen dat dit gek voor je moet zijn. In heel veel gevallen zullen zij er dus zelfs een tandje bijzetten om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. 

Samen (online) meeten

Zo vanuit huis mis je echter wel veel contactmomenten op de werkvloer. Niet even samen een koffie halen, geen gezamenlijke lunch of wandelingetje naar de auto om 17.00 uur. Deze momenten kun je echter alsnog vanuit huis digitaal inplannen. Werk jij in een klein team? Stel dan voor dat het je leuk lijkt om ze stuk voor stuk eens te (video)bellen om nader kennis te maken. Ook zou je kunnen voorstellen om in de eerste week eens samen te lunchen. Zo ‘zie’ je elkaar ook buiten werktijd om, gezellig!

Durf te vragen

Durf daarbij ook om genoeg hulp te vragen. Normaal zou je op de werkvloer ook naar een collega stappen met eventuele vragen. Laat deze nieuwe situatie je daar niet bij weerhouden. Stuur een berichtje of pleeg een belletje: je zult zien dat iedereen voor je klaarstaat. Twijfel daarbij niet aan je kunnen: de werkgever heeft jou gekozen omdat je dit kunt. Grijp die kans!

Op deze manier integreer je binnen een mum van tijd op je nieuwe werkplek en kun jij lekker jezelf zijn ondanks deze bizarre tijden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *